Економіка Шотландії / Economy of Scotland

.
Шотландія - переважно промислова країна. Підприємства сконцентровані на Середньо-Шотландській низині між затоками Ферт-оф-Форт і Ферт-оф-Клайд. У цій же смузі розташовані головні промислові центри - Единбург і Глазго. Тут представлені як стародавні (сталеливарна, поліграфічна й пивоварна), так і відносно нові галузі (нафтохімічна, електронна й автомобілебудування). Крім того, у районі Клайдсайд, що включає Глазго із передмістям, розвинені суднобудування й загальне машинобудування.

Легка промисловість почасти зосереджена в містах Данді й Абердин, що перебувають на східному узбережжі північніше затоки Ферт-оф-Форт. В Абердині здійснюється переробка нафти з родовищ у Північному морі. Промисловість Данді спеціалізується на виробництві джуту, годинників, холодильників і електронного устаткування. Більша частина знаменитих заводів, що займаються виготовленням віскі, розташована в північно-східній Шотландії.

Протягом багатьох років одяг і тканини, особливо із твіду, вироблялися в долинах Південно-Шотландського плато, у північних гірських районах і на островах. На берегах Ферт-оф-Клайда й Солуей-Ферта й на північному узбережжі розміщені атомні електростанції.

Землеробство переважно сконцентроване на східній прибережній рівнині. Серед основних культур там виділяються ячмінь, овес, пшениця, картопля, ріпа й цукровий буряк. 3/4 сільськогосподарської площі Шотландії використаються під пасовища. У гірських місцевостях північно-заходу розводять овець, на рівнинах північного сходу - велика рогата худоба. Південний захід - важливий район молочного тваринництва.

Матеріал з сайту scotland.com.uа