Шотландський віскі / Scotch Whisky

.




Шотландська приказка.
Ніколи не пий віскі з водою, а воду без віскі.



Cлово Віскі бере свій початок від гельської слова "uisge" (юісдж), яке є частиною виразу "uisge beatha", що означає "вода життя" (water of life). Воно ввійшло в побут з 18 століття. Раніше використовували слово "usquibaugh" (асквібо), що походить від латинського "aqua vitae", що також означає "вода життя". В Ірландії Асквібо, як синонім Віскі, зустрічається до сих пір.

За традицією вважається, що секрет дистиляції (процес отримання спиртових продуктів шляхом перегонки) прийшов у Шотландію з Ірландії. У 5-му столітті після Р.Х. святий Патрік під час своїх подорожей по британському континенту поширював також разом з вірою Христовій і секрет виготовлення цього напою. Але залишимо цю симпатичну легенду в розпорядження істориків і культурознавці. На сьогоднішній день відомо, що секрет дистиляції в Європі став відомий не раніше 12 століття. За однією з версій нормандські мореплавці привезли його від арабів. У самій же Європі таємниця виготовлення "еліксиру" життя довгий час перебувала в стінах монастирів. Ченці застосовували його в медичних цілях.

Датою заснування Шотландського Віскі вважається 1494-й рік, яким датована запис Королівського Казначейства про те, що якийсь фраєр (громадянин) Джон Кор закупив 500 кг солоду для виробництва "aqua vitae".




Scottish Whiskey
Famous Grouse Whisky
The Whisky Shop - Buy online
Glenmorangie Distillery
Laphroaig Whisky
The Edinburgh Malt Whisky Tour
Scotch.com
Scotch Connoisseurship Page
The Malt Whisky File
The Whisky Store





Kарта Distilleries




Едінбург Віскі Бари.
Найкращі бари, які пропонують більше, ніж просто lager . Ця карта показує деякі місця з гарним і дуже гарним вибором віскі.



View Edinburgh Whisky Bars in a larger map




Шотландський гумор.

.Сенді пив в пабі всю ніч. Коли він підвівся йти, то впав обличчям на підлогу. Він спробував встати знову, але безуспішно. Тоді він вирішив виповзти на вулицю, дихнути свіжого повітря. Може це протверезить його небагато. Опинившись на вулиці , він встав і ... знову впав обличчям вниз. Але, будучи практичним шотландцем, він поповзом добрався до будинку.

Опинившись перед дверима, він знову став на ноги, але знову впав обличчям вниз. Він вповз через двері у свою спальню. Коли Сенді дістався до ліжка, він знову спробував встати і знову впав, але цього разу вже у ліжко. Він голосно захропів як тільки його голова торкнулася подушки.

Сенді прокинувся наступного ранку від-того, що його дружина трясла його за плече і кричала:

- Так значить ти знову ходив вночі пиячити!

- Чому ти так говориш? - Здивовано запитав Сенді безвинним голосом.

- Тому що дзвонили з пабу! Ти знову забув там своє інвалідне крісло!