Освіта в Шотландії

.

Діячі реформації виношували плани всеосяжної системи освіти, що припускала облаштування шкіл на всіх рівнях, у тому числі у всіх приходах. З 1616 існувала законодавча основа для парафіяльних шкіл, однак, незважаючи на значні успіхи, нові закони про освіту так ніколи й не були виконані. Школи, що фінансувалися місцевими лендлордами, перебували під контролем церкви. Крім того, незалежно від церкви були розпочаті зусилля, завдяки яким наприкінці 18 і початку 19 ст. Шотландія мала більш широкі можливості для освіти, ніж будь-яка інша країна того часу (ще до того, як в 1872 було введено обов’язкове відвідування шкіл). Університети відкрили свої двері для юнаків із всіх соціальних класів і наприкінці 18 в. завоювали чималу славу. Люди, що одержали освіту в Шотландії, досягали найвищих посад в Англії, а вершин інтелектуального й культурного розвитку шотландцям удалося досягти у творчості таких видатних людей, як Девід Юм, Адам Сміт і Вальтер Скотт.

Протягом майже трьох сторіч політичного союзу завдяки безлічі факторів шотландці по своєму способу життя наблизилися до англійців. Наприкінці 18 ст., коли інтереси шотландців були порушені спочатку Американською війною за незалежність, а потім Французькою революцією, відбулося політичне пробудження країни, і шотландці стали брати активну участь у британській парламентській політиці. Починаючи з періоду Наполеонівських війн шотландці не просто воювали в складі британської армії, але були віддані Британії, а пізніше повністю розділяли мету британської зовнішньої політики й британських військових кампаній. Важлива роль, що зіграли шотландці в колонізації і управлінні землями, що становили Британську імперію, зміцнила партнерські відносини з Англією.


Університет Глазго — один з найстарших вузів Шотландії. Він був заснований в 1451 році. Сьогодні в ньому вчиться 16 тис. студентів з 80 країн миру. Є багато причин, по яких вони вибрали цей вуз. Назвемо лише дві. 35 з 100 департаментів (по-нашому — кафедр) University of Glasgow за результатами недавнього рейтингу університетів Великобританії були визнані кращими в країні. Університет одержав вищі нагороди за якість викладання 16 предметів, випередивши по цьому показнику всі інші вузи Шотландії.

Головний будинок університету, спроектований більше п’яти століть назад сером Джорджем Гілбертом Скоттом, є однією з головних визначних пам’яток Глазго. З 740 тис. його жителів кожний тридцять шостий має якесь відношення до університету. Одних тільки викладачів налічується п’ять з половиною тисяч.

До складу університету входять вісім факультетів: права, фінансів, медицини, природничих наук, соціальних наук, ветеринарії, мистецтв і богослов’я. На них можна вивчати найрізноманітніші спеціальності, включаючи бізнес, юриспруденцію, інженерні науки, іноземні мови, інформаційні технології й бухгалтерський облік. До університету відносяться й кілька окремих вузів, у тому числі бізнес-школа, де за 46 тижнів можна одержати ступінь MBA, а також школа мистецтв, слухачі якої вивчають архітектуру, дизайн або мистецтва.
Університет пропонує програми навчання на різні ступені - аж до докторської (Ph). Одержання ступеня бакалавра по кожній зі спеціальностей, що викладаються в університеті, зазвичай займає 2-3 роки. Однак є виключення: у школі мистецтв той же процес займе чотири роки, а на медичних факультетах (у число яких входить медичний, ветеринарний і стоматологічний) на це доведеться витратити п’ять років. Тривалість навчального року становить 9 місяців. Заняття починаються в середині вересня - початку жовтня й тривають до травня-червня. Для іноземних студентів при університеті діють курси англійської мови, які можна відвідувати як протягом навчального року, так і влітку, під час студентських канікул.
Як і інші британські вузи, University of Glasgow приділяє велику увагу працевлаштуванню випускників. Два рази на рік - у січні й березні - в університет приїжджають роботодавці, які проводять співбесіди з випускниками. Співробітники Служби по працевлаштуванню вчать студентів правильно складати резюме, повідомляють про вакансії, що з’явилися, надають допомогу в пошуку роботи на час канікул. Однак варто пам’ятати, що британські імміграційні служби категорично проти того, щоб іноземці влаштовувалися на постійну роботу по студентській візі. Практика або підробіток на території кампуса - будь ласка, але от робота в режимі full-time може закінчитися депортацією. Університет гарантує студентам-іноземцям місце у своїх гуртожитках (мінімум на рік). Можливі різні варіанти - від кімнат до окремих квартир і будинків для сімейних студентів. Однак врахуйте, що місць у дешевих гуртожитках на всіх не вистачає, тому чим раніше ви відправите заявку на кімнату, тим краще.

Університет має все необхідне для успішного навчання й ненудного життя. Є власна газета, журнал, радіо й навіть свій телеканал. Тутешня бібліотека вважається однією з самих багатих у Великобританії. Для задоволення потреб студентів у релігійному житті при університеті відкриті кілька церков, включаючи такі екстравагантні, як “вільна” і “міжнародна”. Правда, навчання в Глазго коштує недешево. Ціна навчання на факультетах мистецтва, права, економіки й соціальних наук становить 6.730 британських фунтів на рік. На інженерному факультеті й факультеті природничих наук прийде платити вже 8.800 фунтів. Навчання на ветеринарному факультеті обійдуться в 12.500 фунтів на рік, а на медичному - 13.240. Дорожче всього навчання на трьох останніх курсах стоматологічного факультету - 16.320 британських фунтів на рік. Витрати на проживання університет оцінює в 6.140 фунтів (з розрахунку на рік). У цю суму входять витрати на оренду кімнати, їжу, підручники, суспільний транспорт, мінімальне відновлення гардероба й рідкі розваги на кшталт походів у студентський бар або на дискотеку. Для сімейної пари ця цифра виростає до 9 тисяч. А от на стипендії іноземні студенти можуть претендувати, тільки успішно відучившись перші три роки.

Поступати на програми навчання на ступінь бакалавра в університет Глазго потрібно через Службу прийому до університетів і коледжів UCAS (Universities and Colleges Admission Services). У бізнес-школу й школу мистецтв, а також на магістерські програми можна подавати заявки прямо. Претенденти з-за кордону повинні мати сертифікат міжнародного бакалаврата або здати іспити A-level, а також екзамен з англійської мови - TOEFL (з результатом 600 балів і вище) або IELTS (6 балів і вище).

Матеріал з сайту scotland.com.uа