Единбурзький Замок / Edinburgh Castle

.



Працює з квітня по вересень з 09.30-18.00. З Листопаду по березень з 09.30-17.00
Дорослі-£11
Діти -£5.50
Bus 23, 27 ,41,42,45





Незабутнє враження залишає Единбурзький замок, що піднімається на 133-метровій скелі (залишок давно погаслого вулкана). Відповідно до історичних свідчень, замок існує з XI століття, але перші будови на цьому місці з’явилися майже 1400 років тому. Самі древні будівлі, що збереглись до наших днів (наприклад, Каплиця Св. Маргарити, королеви, дружини короля Шотландії Малькольма III, що вмерла в Единбурзькому замку в 1093 році) зведені в XII столітті. Замок постійно добудовувався й розширювався , аж до 1927 року, коли був встановлений Військовий Меморіал, присвячений шотландцям, що загинули в Першу світову війну (зараз також і жертвам Другої світової війни).

Самий примітний будинок - королівський палац з восьмигранною вежею, увінчаною зубчастою короною (1368). В 1566 році Марія Стюарт народила тут короля Якова I. З ім’ям Марії Стюарт зв’язана значна частина будинків і експозиції музею. Единбурзький замок - не тільки королівська резиденція, але в першу чергу фортифікаційне спорудження. Про це постійно нагадують позбавлені орнаментики й інші архітектурної надмірності, але вражаючі своєю міццю бастіони, кріпосні стіни, установлені на них стародавні гармати, у тому числі знаменита колосальна гармата (точніше, бомбарда) Монс Мег, відлита в 1457 році. Одна з гармат, але вже куди більше сучасна, регулярно використовується для традиційних залпів опівдні. Про військову історію замка розповідає й частина експозиції в приміщеннях казарм, госпіталю, казематів. Охорону Единбурзького замку несе рота шотландської гвардії. У замкової брами перебуває еспланада - невелика площа, призначена для проведення парадів. Щорічно, наприкінці серпня, тут відбувається основна дія барвистого Тату - фестивалю військових оркестрів усього світу, що традиційно відкривається виступом шотландських волинщиків і барабанщиків.

У північного підніжжя скелі розкинувся мальовничий парк, що відокремлює замок від так званого Нового Міста, - великого ділового й торговельного району, де перебувають монумент Вальтера Скотта (у місті є ще один пам’ятник письменникові, поряд з Бернсом і Стівенсоном його заслужено шанують як гордість шотландської літератури), будинок Шотландського Королівського банку на площі Св. Андрія (заступника Шотландії) і площа Шарлотти із чудовими будинками XVIII століття.

На схід від замка розташоване старе місто (більшість будинків побудовані в XVI-XVII століттях), що оточує пагорб Келтон Хілл, на якому встановлені Національний Монумент, Монумент Нельсону й обсерваторія. На вулиці Ройял Майл (Королівська Миля) можна побачити незвичайний по архітектурі собор Св. Жиля, побудований в 1829 році з використанням елементів більше давніх будов, величний будинок міських зборів (City Chambers), численні монументи й стародавні будинки. Вулиця приводить до палацу Холірудхаус (Будинок Святого Хреста). Його будівництво розпочалось в 1498 р. Джеймсом IV поруч із абатством XII століття (його руїни збереглися дотепер). У цьому палаці більшу частину життя прожила Марія Стюарт, а в 1745 році англійський принц Чарлі дав бал на честь взяття ним Единбурга. У музеї, тепер розміщеному в палаці, прекрасні колекції стародавніх меблів, коштовностей і портрети більше 100 шотландських королів. Палац поставлений точно на лінії, що з’єднує Келтон Хілл із Троном Артура (Arthur Seat) - вершиною найвищого (250 м) із семи пагорбів, на яких розташований Единбург.

Матеріал з сайту scotland.com.uа