Історія міста


ЕДИНБУРГ (Edinburgh), головне місто Шотландії, у Великобританії, адміністративний центр р-ну Лотіан. Культурний і промисловий центр. Різноманітне машинобудування, хімічна, паперова, поліграфічна, легка, харчосмакова (в т.ч. пивоваріння, виробництво віскі) промисловість. Університет, Шотландська академія, Королівський шотландський музей, Муніципальний музей, Національний музей старовини Шотландії, Національна галерея і Національна портретна галерея Шотландії.
Заснований в 10-11 ст. В 15-17 ст. столиця Шотландського королівства. Ансамбль королівського замку з капелою Сент-маргрет (кін. 11 ст.), готичний собор Сент-Джайлс (14-16 ст.), колишній палац шотландських королів Холіруд (12-17 ст.), численні споруди в стилі класицизму (18-19 ст.).
Історія Единбургу веде свою назву від Едвіна, короля Нортумбрії (616-633). Якнайдавніша частина міста - замок Единбургу. Кастл - називався раніше Maiden-Castle (лат. Castrum рuellarum - Дівочий замок), оскільки в нім виховувалися дочки піктськіх королів. В Х столітті згадується під іменами Dun Caden, Edin і Edwinsburg. В середині XV століття Единбург став резиденцією Стюартов і головним містом Шотландії; тоді ж місто було укріплено. Парламент правильно став збиратися в Единбургу з 1436 р.
В 1296, 1544 і 1650 рр. Единбург був взятий англійськими військами. У 1745 р. Едінбург буввзятий в облогу військами претендента на трон Карла Едуарда. Місто майже все згоріло в 1530 і 1701 рр.

Поблизу знаходяться абатство і палац шотландських королів Холіруд. Від замку терасами спускається міський сад. Головна вулиця сучасного Единбургу - Принцес -стріт.
За історичним характером Единбургу ховається жвава космополітична атмосфера сучасного міста.
Частини міста:

  • NEW TOWN

  • OLD TOWN

  • WEST END

  • GRASSMARCET

  • LEITH

.