Географія / The Geography of Scotland

.

Площа - 78470 кв. км
Столиця - Единбурґ.
Міста: Ґлазґо, Данді, Абердін
Шотландія складається з таких частин: Хайлендс (Верховина) на півночі (разом із Ґрампіанськими горами), у центрі - Лоулендс (Низина) (включаючи долини Клайда і Форту), де мешкає основна частина населення і знаходиться головна промислова зона; Південні Аплендс (включаючи Ламмермуїр і Хілз) і острови Оркнейські, Шетландські і Вестернські.
Cосновий ліс віком 8 тис. років, що колись вкривав 1500 тис. га, зараз займає лише 12500 га.



У Шотландії є поклади корисних копалин - вугілля й заліза, нафти й газу Тут також розвинені такі галузі як рибальство, виробництво скроні й т.д. Розвинено сільське господарство - землеробство й скотарство. Близько четвертої частини всієї площі країни обробляється або перебуває під пасовищами. Основною шотландською культурою є овес (oats). І більше половини всіх оброблюваних площ, в основному в Лоуленді (Lowlands) - низинної частини Шотландії ,займається під цю культуру. Недарма Шотландію називають “Land of Cakes”. Така назва дана тому, що вона відома своїми “oatmeal cakes” (букв. “пирогами з вівсяного борошна”).Від цієї ж назви , до речі , відбувається й“ Cake Day ” (  або ще по-шотландські Hogmanay , що значить “Переддень Нового Року”).


Озера Шотландії - неосяжні, глибокі й таємничі місця, найвідомішим з яких є Лох Несс, у глибоких водах якого, можливо, причаївся таємничий житель - легендарне лохнеське чудовисько Нессі! Інші озера оточені горами й пляжами, і являють собою тихі притулки, тиша яких порушується тільки що випадково заглянула сюди рідким хижим птахом, гірським кроликом або тупотом червоного оленя.

Втім ,Шотландія не завжди була такою мирною, тихою й спокійною. Ворогуючі клани й бої проти англійців залишили свій слід на багатьох чарівних замках, розкиданих по всій країні.

Деякі з них, наприклад Айлін Донан, є фортецями, що вражають своєю суворою красою. Інші, такі як Гламіс і Красіс, зі шпилями, вежами й різьбленою роботою, нагадують казкові замки, багато хто з яких раніше були будинками родових вождів і шотландської аристократії.

На західному узбережжі видний ланцюг чарівних острівців, що представляють собою мініатюрні копії шотландського пейзажу: пустельні пляжі, рідкі квіти, гори, ріки, історичні замки, дикі тваринні й морські птахи, затишні традиційні пивні. Деякі з островів, такі як Мулл, досить великі, щоб зупинитися на кілька днів, інші - маленькі перлини, майже безлюдні, і до них можна добратися тільки на човні.

Море і дотепер є головним джерелом доходу для багатьох шотландців і по всьому узбережжю розкидані рибацькі селища з гаванню, що поставляє свіжі морські продукти із чистих прибережних вод.

У ріках ловлять форель і лосось, яких потім коптять, одержуючи, таким чином, чудові шотландські ласощі, які рекомендуємо вкупі із уже згадуваним «національним напоєм» покуштувати на місці під час перегляду непримиренного футбольного дербі «Селтік» - «Глазго Рейнджерс».

В такий спосіб склалась загальноприйнята думка: Шотландія - країна дійсно самих яскравих вражень.


Матеріал з сайту scotland.com.uа